C3H8O3 – innymi słowy: gliceryna (łac. glycerolum) – to organiczny związek chemiczny, szeroko stosowany w przemyśle farmaceutycznym (również spożywczym, czy garbarskim i galanteryjnym).

 

Gliceryna – właściwości

W swojej podstawowej, naturalnej formie gliceryna jest cieczą, której struktura przypomina syrop. Przezroczystą, tłustą w dotyku i słodką w smaku, wykazującą wysokie zdolności higroskopijne. Czyli jakie? Czyli takie, które sprawiają, że w bajecznie łatwy sposób łączy się ona (a raczej wiąże, pozostając przy bardziej specjalistycznej nomenklaturze) z wodą. Wchłania ją, pochłania. Dzięki temu, że jest silnie wodolubna (a pisząc mniej trywialnie – hydrofilowa), z wodą mieszą się bez ograniczeń. Stanowi to jej wartość nadrzędną i czyni tym samym składnikiem, po który chętnie sięgają zarówno farmakolodzy, jak i kosmetolodzy.

 

Wskazówka

Ze względu na wspomnianą powyżej higroskopijność, produkty zawierające glicerynę powinny być dbale przechowywane. Przy czym dbale oznacza, w tym kontekście, bez ekspozycji na parę wodną i jej działanie.

 

Gliceryna – występowanie

Poza tym, że naturalnie gliceryna występuje w niektórych warzywach i owocach (w tym również suszonych), może być również pozyskiwana z propylenu. Przemysłowo.

 

Gliceryna – zastosowanie

Skupiając się tylko i wyłącznie na wykorzystaniu gliceryny w kosmetykach (bo właśnie temu wątkowi poświęcony jest niniejszy artykuł), warto wziąć pod uwagę kilka kolejnych kwestii.

 

Po pierwsze:

w składach kosmetyków (które gorąco polecamy analizować) gliceryna występuję pod nazwą Glycerin. Zwana jest też, równolegle, glicerolem. Oznaczana się ją symbolem E422. Jest to jedno z tych dobrych E (jeśli wiecie, co mamy na myśli). Warto być świadomym tego podziału – utarło się bowiem, że wszelkie E są złe. Czy to w kosmetyce, czy w branży spożywczej. W pewnych przypadkach jest to jak najbardziej zasadne podejście. Niemniej jest też cała lista E, będących po właściwej stronie mocy.

 

Po drugie:

gliceryna nie tylko chroni skórę przed przesuszeniem, ale też pobudza regeneracyjne procesy naskórka. I to nie tylko jego wierzchniej warstwy, a również z uwzględnieniem tych, głębszych. To właśnie dlatego tak często staje się integralnym komponentem wielu różnych kosmetyków – zarówno stricte pielęgnacyjnych, jak i upiększających. Istotnym jest też to, że jej obecność ułatwia przenikanie innych drogocennych substancji wgłąb skóry. E422 (czyli glicerynę) znajdziecie w:

  • W mydłach,
  • nawilżających kremach do twarzy, rąk oraz stóp,
  • nawilżających balsamach do ciała,
  • pomadkach,
  • całej gamie kosmetyków dedykowanych cerze dojrzałej, 
  • całej gamie zimowych kosmetyków ochronnych,
  • preparatach przeznaczonych do pielęgnacji włosów.

 

Gliceryna – działanie

Choć o działaniu gliceryny i zasadności jej wykorzystania w ogólnopojętej kosmetyce zostało już co nieco napisane, poniżej lista dobroczynnego działania tego składnika. Dla podsumowania.

 

Gliceryna:

  1. nawilża skórę;
  2. zapobiega pękaniu naskórka i jego rogowaceniu;
  3. wykazuje działanie łagodzące podrażnienia;
  4. poprawia konsystencję kosmetyków oraz ich wchłanialność;
  5. wspiera przenikalność składników odżywczych do głębszych warstw skóry.

 

Wskazówka 2

Jeśli jesteście w drużynie GO VEGAN, bardzo istotne jest, byście w składach wybranych produktów szukali pozycji Glycerin vegatal. Powód jest prosty: producenci branży kosmetycznej nie mają obowiązku informowania potencjalnych nabywców o pochodzeniu stosowanej przez nich gliceryny. Dokładniej: o pochodzeniu i pozyskaniu. Może się zdarzyć, że na opakowaniu znajdzie się nota na temat tego, czy jest ona pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, czy też syntetycznego. Kluczem jest jednak to, że może, ale (niestety) nie musi. Chcąc uniknąć (niemiłej) niespodzianki warto być świadomym konsumentem.

 

Gliceryna w kosmetykach

Preparaty zawierające glicerynę nadają się do pielęgnacji każdego rodzaju cery. Natomiast szczególnie poleca się je osobom o cerze suchej i delikatnej, atopowej, a także noszącej oznaki starzenia. W swym działaniu są bowiem uniwersalne i z pewnością nikomu nie zaszkodzą. Skąd ta pewność? Stąd, że glicerynę cechuje nietoksyczność, a jej wpływ na organizm klasyfikuje się, jako obojętny. Zdarzają się oczywiście przypadki uczuleń, jednak jest to wysoce indywidualna kwestia. W szczególności przypisana zresztą tym, którzy są ekstremalnie wręcz wrażliwi na działanie poszczególnych, nawet bezpiecznych substancji.

 

Gliceryna w naszych organizmach

Ciekawostką jest, że gliceryna występuje naturalnie, w organizmach ludzkich. Produkowana jest w śladowych ilościach, przez nerki oraz wątrobę.

 

Warto ją jednak suplementować pod postacią ogólnodostępnych preparatów, których ilość jest dziś niepoliczalna. A dbają o to doświadczone koncerny kosmetyczne.

Planujesz produkcję kosmetyków z własnym logo? Skontaktuj się z nami.

Leave a Reply